بیماری سینوزیت یکی از بیماریهای عفونی است که در سینوسهای سر شکل میگیرد. احتمالا شما هم کسانی را دیدهاید که در فصل سرما هدبندهایی بر روی پیشانی خود قرار میدهند و میگویند که سرما میتواند باعث عود سینوزیت آنها شود. این بیماری چیست؟ چرا سینوزیت ایجاد میشود؟ علائم سینوسهای عفونی چیست؟ برای درمان سینوزیت به چه دکتری باید مراجعه کنیم؟ اگر این سوالات ذهن شما را هم درگیر کردهاست، بهتر است که به دکتر گوش و حلق و بینی مراجعه کنید و برای درمان مشکل خود قدم درستی بردارید.
علت ایجاد سینوزیت چیست؟
سینوزیت میتواند به وسیله ویروس، باکتری یا قارچ ایجاد شود. در این حالت سینوس متورم و مسدود میشود. چند علت که ممکن است منجر به عفونت سینوس شوند عبارتاند از:
- سرماخوردگی
- آلرژیهای فصل
- پولیپ بینی
- انحراف تیغهی بینی
- ضعف سیستم ایمنی در اثر بیماری یا داروها
- نوزادان و کودکان خردسالی که در مراکز مراقبتهای روزانه هستند.
- استفاده از پستانک یا نوشیدن بطری در حالت خوابیده، میتواند احتمال ابتلا به سینوزیت را افزایش دهد.
- در بزرگسالان، سیگار کشیدن خطر ابتلا به عفونتهای سینوسی را افزایش میدهد.
چه کسانی بیشتر در معرض سینوزیت هستند؟
بروز عفونت در سینوسها ممکن است برای هر کسی اتفاقبیفتد. بااینحال، احتمال بروز سینوزیت در افراد با شرایط زیر بیشتر است:
- آلرژی یا پولیپ بینی
- انحراف سپتوم بینی
- آسم
- افرادی که بینی آنها ساختار غیرطبیعی دارد
- سیگار کشیدن (میتواند تعداد دفعات ابتلا به عفونت سینوسی را افزایش دهد.)
- فیبروزکیستیک
- عفونت دندان
- تغییر در ارتفاع (پرواز یا غواصی)
- تماس با قارچهای عامل ایجاد عفونت در سینوسها
- ضعف سیستم ایمنی
اگر هر یک از این شرایط را دارید و علائم عفونت سینوس را تجربه میکنید، از متخصص گوش و حلق و بینی نوبت بگیرید و به بررسی مشکل خود بپردازید.
سینوزیت چگونه تشخیص داده می شود؟
برای تشخیص عفونت سینوس، پزشک راجع به علائم شما سوالاتی میپرسد و شما را معاینه میکند. پزشک با فشاردادن انگشت بر روی سر و گونههای شما، فشار و حساسیت سینوسها را بررسی کنند. همچنین ممکن است داخل بینی شما را معاینه کند تا علائم التهاب را بررسی کند.
در بیشتر موارد، پزشک میتواند عفونت سینوس را بر اساس علائم و نتایج یک معاینه فیزیکی تشخیص دهد. بااینحال، در مورد عفونت مزمن، پزشک ممکن است آزمایشهای تصویربرداری مانند سیتیاسکن (CT_Scan) و امآرآی (MRI)، برای بررسی مجاری بینی و سینوسها را درخواست میکند. این آزمایشها میتواند انسداد و هر گونه ساختار غیرطبیعی مانند پولیپ را نشاندهند.
تست آلرژی و تشخیص سینوزیت با آزمایش خون، از دیگر آزمایشهایی هستند که برای تشخیص علت زمینهای مسبب سینوزیت به پزشک کمک میکنند.
درمان سینوزیت چیست؟ (جدیدترین درمان سینوزیت)
یکی از اصلیترین درمانهای سینوزیت درمان دارویی است. قبل از مصرف هر یک از این داروها با پزشک خود صحبت کنید تا مطمئن شوید که بهترین گزینه درمانی برای بیماری شما هستند. در برخی موارد (به خصوص برای عفونتهای مزمن و سینوزیت مزمن) از روشهای خانگی، طب سنتی و طب سوزنی برای سینوزیت هم کمک گرفتهمیشود. در ادامه به این موارد پرداختهایم. اگر روش درمانی خانگی در نظر دارید و میخواهید بدانید که موثر است یا عفونت سینوس شما را بدتر میکند، بهتر است که از مشاوره تلفنی دکتر گوش و حلق و بینی کمک بگیرید.
۱. درمان فوری سینوزیت با قوی ترین داروی سینوزیت
برای درمان سینوزیت باید داروی مناسب عفونت شما در نظر گرفتهشود. در مواردی فرد به سینوس عفونتی مبتلا نشدهاست و مشکل او آلرژیک است. به هرحال نمیتوان گفت که قویترین دارو چیست. قویترین داروی سینوزیت، مناسبترین داروی عفونت سینوس است که از فرد به فرد میتواند متنوع باشد.
۲. بهترین داروی شیمیایی سینوزیت (چه کپسولی برای سینوزیت خوب است؟)
داروهای زیر در درمان سینوزیت مورد استفاده قرار میگیرند: (آنتی بیوتیکها را جدا توضیح دادهایم)
ضد احتقان ها
استفاده از اسپری ضداحتقان بینی مانند اکسیمتازولین و داروی فنیل افرین، میتواند علائم عفونت سینوسی را در کوتاهمدت تسکین دهد. اما استفاده از این دارو نباید بیش از ۳ روز ادامه داشتهباشد. استفادهی طولانیمدت میتواند علائم شما را بدتر کند و باعث تشدید گرفتگی و التهاب در بینی شود.
به طور معمول استفاده از ضداحتقانها در افرادی که دارای فشار خون بالا، مشکلات پروستات، گلوکوم و مشکلات خواب هستند توصیه نمیشود.
داروهای استروئیدی
گاهی اوقات اسپری بینی استروئیدی، مانند فلوتیکازون، داروی تریامسینولون یا مومتازون، میتواند به علائم احتقان بینی کمککند بدون اینکه استفادهی طولانی مدت از آن باعث تشدید علائم و اختلال در روند بهبودی شود.
آنتی هیستامین برای سینوزیت
سایر داروهای حاوی آنتیهیستامین و ضداحتقان مانند داروی ستیریزین و قرص لوراتادین نیز میتوانند به درمان عفونتهای سینوسی کمککنند، به خصوص اگر فرد به آلرژی نیز مبتلا باشد.
ضد دردها
عفونت سینوس میتواند باعث سردرد عفونت سینوس یا فشار در سینوسها شود. اگر درد دارید، داروهایی مانند استامینوفن، داروی ایبوپروفن و سیتریزین برای سینوزیت میتوانند به شما کمککنند.
۳. قویترین آنتی بیوتیک برای سینوزیت مزمن و حاد (چه انتی بیوتیکی برای سینوزیت مناسبه؟)
حتما میپرسید که بهترین آنتی بیوتیک برای سینوزیت چیست؟ اگر درمانهای دیگر مانند اسپریهای استروئیدی بینی، داروهای ضددرد و شستشوی سینوس با شکست مواجه شوند، آنتی بیوتیک برای سینوزیت و ریه مانند قرص آموکسی سیلین، کوآموکسی کلاو (آموکسیسیلین کلاولانات)، کلاریترومایسین، آزیترومایسین، سولفامتوکسازول، تریمتوپریم و سیپروفلوکساسین است. قرص سیپروفلوکساسین برای چیست؟ این دارو برای درمان سینوزیت حاد باکتریایی استفاده میشود.
قبل از اقدام به مصرف آنتیبیوتیک برای درمان سینوزیت مزمن و حاد با پزشک خود صحبت کنید. در صورت مصرف آنتیبیوتیک برای درمان عفونت سینوس، عوارض جانبی مانند بثورات پوستی، اسهال یا مشکلات معده میتوانند ایجاد شوند. استفاده بیشازحد و نامناسب از آنتیبیوتیکها باعث مقاومت باکتریها نسبت به آنتیبیوتیک میشود.
۴. داروی عفونت سینوس
همانطور که در مطلب قبلی هم گفتیم، درمان عفونتهای سینوس و درمان عفونت به طور کلی استفاده از آنتی بیوتیک موثر است. در تجویز آنتی بیوتیک برای عفونت سینوس ها، بهترین کار این است که دکتر درخواست آنتی بیوگرام بکند. در این صورت میتوان به خوبی دریافت کرد که چه دارویی و کدام نوع مشخص آنتی بیوتیک برای درمان سینوزیت عفونی و چرکی موثر است.
اما اگر این آزمایش هم انجام نشود، معمولترین آنتی بیوتیکهایی که برای درمان گلودرد و عفونت سینوس چرکی و درمان سینوزیت و خلط پشت حلق موثر هستند، تجویز میشوند. دورهی درمانی با آنتی بیوتیک باید تمام شود. حتی اگر علائم شما برطرف شد هم نباید بعد از اتمام دورهی دارودرمانی آن را رها کنید.
قرص چرک خشک کن برای عفونت سینوس چیست؟ (درمان عفونت سینوس)
درمان سریع سینوزیت با قرص چیست؟ قرص سینوزیت یا چرک خشک کن برای سینوزیت در اصطلاح عامیانه همان آنتی بیوتیک است. آنتی بیوتیک باعث از بین رفتن میکروبها میشود و به دنبال آن باعث از بین بردن سمهای به جا مانده از میکروبها میشود.
۵. درمان سینوزیت با طب سنتی
طب سنتی برای درمان بیماری التهاب سینوس صورت یا درمان سینوزیت کهنه که فرد سالهای طولانی با عوارض آن درگیر است، روشهایی مانند درمان سینوزیت با عنبر نسا، استفاده از کمپرس گرم و ماساژ صورت را پیشنهاد میکند.
۶. درمان گیاهی سینوزیت
در روش درمان گیاهی، درمان سینوزیت با روغن سیاه دانه بسیار توصیه شده است و روغن سیاه دانه برای سینوزیت مفید است. استفاده از روغن سیاه دانه میتواند التهاب سینوس و راههای هوایی و عفونتهای میکروبی را مهار کرده و در نهایت به بیماران مبتلا به علائم بالینی سینوزیت مانند احتقان بینی، سردرد، گردن درد، گوش درد و کاهش علت دندان درد کمک کند. این داروی گیاهی برای میگرن و سینوزیت هم مناسب است.
درمان سینوزیت با زردچوبه نیز به این صورت است که مخلوطی از عسل، فلفل قرمز، آب و زردچوبه را تهیه کرده و به مدت ۳ روز استفاده میکنید. به مرور عوارض جانبی التهاب سینوس کاهش مییابد. البته قبل از مصرف این اسموتی، حتما مزاج خود را در نظر بگیرید تا مطمئن شوید به هیچ یک از مواد تشکیلدهنده آن حساسیت نداشتهباشید.
۷. درمان سینوزیت در کودکان
اگر سینوس کودک یا کودکان شما با باکتری آلوده شده باشد، پزشک آنتی بیوتیک را برای از بین بردن عفونت و علائم سینوزیت اطفال شما تجویز میکند. در صورتیکه علائم کودک شما بعد از ۳ تا ۵ روز بهبود نیافت، ممکن است پزشک آنتی بیوتیک دیگر و آمپول برای سینوزیت را امتحان کند.
نتیجه گیری
سینوس اگر درمان نشود ممکن است که عوارض بسیاری برای شما به جای بگذارد. همچنین به خاطر داشتهباشید که این بیماری میتواند شدت بیشتری پیدا کند و به مشکلات جدیتری تبدیل شود.