پیشگیری و روش درمان خانگی سینوزیت

درمان خانگی سینوزیت چیست؟ (درمان خانگی عفونت سینوس)

برخی از روش‌های خانگی مانند دمنوش برای سینوزیت می‌توانند به بهبود و درمان سینوزیت شدید در خانه کمک کنند. هرچند اگر سینوزیت را درمان نکنید و به دکتر مراجعه نکنید، ممکن است که به عفونت سینوس مزمن مبتلا شوید. در این حالت احتمال اینکه مشکل جدی برای شما ایجاد شود، وجود دارد. پس درمان‌های خانگی را برای بهبود عفونت سینوس به کار بگیرید. نه اینکه بخواهید از این روش‌ها به عنوان درمان قطعی سینوزیت استفاده کنید.

۱. درمان سینوزیت با پیاز

پیاز و سیر یکی از موادی هستند که می‌توانند در بهبود عفونت‌های باکتریال به شما کمک کنند. نکته این است که این مواد خواض ضد باکتریال دارند و می‌توانند در بهبود عفونت‌های سینوسی باکتریال موثر باشند. یکی دیگر از خوبی‌هایی که پیاز دارد این است که می‌تواند به شما کمک کند مسیر تنفسی بینی را تخلیه کنید.

برای بهبود سینوزیت خفیف می‌توانید از استنشاق کردن بخور پیاز کمک بگیرید. این به شما کمک می‌کند که احساس بهتری داشته‌باشید و از تبدیل شدن سینوزیت خفیف به جدی و مزمن پیشگیری کنید.

متن انگلیسی:‌ «To ease sinus discomfort, aim to drink plenty of fluids and use a humidifier to keep the air moist.»
ترجمه فارسی: «برای کاهش ناراحتی سینوسی، سعی کنید مقدار زیادی مایعات بنوشید و از یک مرطوب‌کننده برای مرطوب نگه داشتن هوا استفاده کنید.»

۲. درمان قطعی سینوزیت با عسل

با اینکه گفته‌شده‌است که می‌توانید به کمک عسل سینوزیت را درمان کنید، بهتر است بدانید که با استفاده از عسل می‌توانید از ابتلا به سینوزیت پیشگیری کنید. اما اینکه بتوانید سینوزیت را به طور قطعی با عسل درمان کنید، شاید چندان موثر نباشد. به خاطر داشته‌باشید که استفاده از روش‌های خانگی در بهبود علائم شما می‌تواند موثر باشند اما اینکه درمان دارویی را کنار بگذارید و به روش‌های خانگی بچسبید شاید چندان درست نباشد.

۳. شستشوی بینی

مطالعات اخیر نشان می‌دهند که شستشوی بینی با قطره های سینوزیت یا تخلیه سینوزیت، در درمان سینوزیت حاد، سینوزیت مزمن، رینیت آلرژیک و آلرژی‌های فصلی مفید هستند. در صورت استفاده از آب لوله‌کشی، توصیه می‌شود آب را بجوشانید و اجازه دهید خنک شود. می‌توانید از آب مقطر یا محلول‌های شستشوی استریل مانند اسپری سالین استریل داخل بینی، نیز استفاده کنید.

محلول‌های شستشوی بینی را می‌توان در خانه با مخلوط‌کردن ۱ فنجان آب گرم با ۱/۲ قاشق چای‌خوری نمک و ۱/۲ قاشق چای‌خوری جوش شیرین تهیه کرد. مخلوط نمک و جوش شیرین می‌تواند به تخلیه‌ی چرک سینوس‌ها و تسکین حساسیت کمک‌کند.

۴. کمپرس گرم، دشمن سینوزیت

قرار‌دادن کمپرس آب گرم یا حوله‌ی مرطوب و گرم بر روی سینوس‌های آسیب‌دیده، تورم و ناراحتی را تسکین می‌دهد.

۵. درمان خانگی سینوزیت و سردرد با استنشاق بخار گرم

بخار آب گرم را استنشاق کنید. این کار به مرطوب‌شدن مجاری هوایی، کاهش التهاب و علت سردرد مداوم و درمان ترشحات پشت حلق سینوزیت کمک‌می‌کند. اما مراقب باشید که هنگام قرار‌گرفتن در معرض بخار آب گرم،‌ پوست صورتتان دچار سوختگی نشود. اگر می‌خواهید بدانید بخور چه گیاهی برای سینوزیت مفید است؟ باید بگوییم که از بخور با عصاره اکالیپتوس غافل نشوید. اکالیپتوس سینوزیت را بهبود بخشیده و به رفع گرفتگی بینی کمک می‌کند.

۶. عمل جراحی سینوزیت

اگر سینوزیت مزمن با گذشت زمان و درمان دارو بهبود نیابد، برای تخلیه‌ سینوس‌ها، ترمیم انحرافی سپتوم بینی یا برداشتن پولیپ به وسیله‌ جراحی ممکن است کمک‌کننده باشد.

ایا عمل سینوزیت خطرناک است؟

عفونت حفره سینوسی نزدیک به مغز، اگر درمان نشود، میتواند تهدید کننده زندگی باشد.جراحی آندوسکوپی سینوس یک روش بسیار رایج و بسیار ایمن است اما مانند هر روش جراحی دیگری، احتمال عوارض کمی مانند خونریزی بینی وجود دارد.

هزینه عمل سینوزیت چقدر است؟

در حال حاضر قیمت جراحی سینوس از حدود ۶ میلیون تومان تا حدود ۱۲ میلیون تومان است.

برای درمان سینوزیت به چه دکتری مراجعه کنیم؟

برای درمان سینوزیت می‌توانید به دکتر عمومی مراجعه کنید. در مواردی که دکتر عمومی نتواند التهاب سینوس شما را درمان کند و یا این عفونت دائم در حال عود کردن باشد، باید به دکتر گوش و حلق و بینی مراجعه کنید. اگر این بیماری بخش‌های دیگر بدن را درگیر کند، نیاز به متخصص‌های مورد نظر شما خواهد‌بود.

انواع سینوزیت کدامند؟

با توجه به طول دوره‌ی بیماری، ۴ نوع سینوزیت وجود دارد که در ادامه به بررسی هرکدام می‌پردازیم:

۱. سینوزیت حاد

این فرم از سینوزیت، به شکل ناگهانی شروع شده و باعث ایجاد علائمی شبیه به سرماخوردگی مانند آبریزش بینی، گرفتگی بینی و درد در صورت می‌شود که پس از گذشت ۱۰ روز برطرف نمی‌شود. گاهی به نظر می‌رسد علائم بهبود می‌یابند اما پس از بازگشت دوباره، شدیدتر از بیماری اولیه بروز پیدا می‌کنند. این فرم از سینوزیت، به خوبی به آنتی‌بیوتیک‌ها و ضد احتقان‌ها پاسخ می‌دهد و کمتر از ۴ هفته طول می‌کشد.

۲. سینوزیت مزمن

این نوع عفونت سینوس با احتقان بینی، تخلیه‌ ترشحات، درد و فشار در صورت و کاهش حس بویایی به مدت حداقل ۱۲ هفته تعریف می‌شود.

۳. سینوزیت تحت حاد

این فرم زمانی ایجاد می‌شود که علائم سینوزیت ۴ تا ۱۲ هفته طول بکشد.

۴. سینوزیت حاد مکرر

در این فرم عفونت سینوس، علائم ۴ بار یا بیشتر در ۱ سال عود می‌کنند و هر بار کمتر از ۲ هفته طول می‌کشند.

عوارض درمان نکردن سینوزیت مزمن چیست؟

اگر التهاب سینوس درمان نشود بیمار با عوارض سینوزیت بر گوش و عوارض سینوزیت بر چشم مواجه می‌شود. همچنین ممکن است که بیماری باعث عفونت‌های جدی‌تر مانند عفونت‌های قلبی و عفونت‌ها تنفسی هم بشود. بنابراین اگر عفونت سینوس مزمن را درمان نکنید می‌تواند مشکلات زیر را برای شما ایجاد کند:

  • از بین رفتن کامل حس بویایی به علت آسیب به عصب‌های بویایی
  • از بین رفتن بینایی به علت آسیب به چشم‌ها
  • مننژیت

چگونه از سینوزیت پیشگیری کنیم؟

چه چیزهایی برای سینوزیت ضرر دارد؟ از آنجا که عفونت‌های سینوسی می‌توانند پس از سرماخوردگی، آنفولانزا یا آلرژی ایجاد شوند، داشتن یک سبک زندگی سالم و کاهش قرار‌گرفتن در معرض میکروب‌ها و مواد حساسیت‌زا، می‌تواند از بروز عفونت جلوگیری کند. برای کاهش خطر ابتلا به سینوزیت، موارد زیر را رعایت کنید:

  • هر سال واکسن آنفولانزا را تزریق کنید و حتما از عوارض واکسن آنفولانزا مطلع باشید.
  • از غذاهای سالم مانند میوه‌ها و سبزیجات استفاده کنید.
  • مایعات زیادی بنوشید تا رطوبت بدن افزایش یابد.
  • اجتناب از چیزهایی که بینی و سینوس‌های شما را تحریک می‌کنند، می‌تواند به کاهش علائم سینوزیت کمک‌کند. قرار‌گرفتن در معرض دود، مواد شیمیایی، گرده‌ی گل و سایر مواد حساسیت‌زا یا تحریک‌کننده را محدود کنید.
  • برای درمان آلرژی و سرماخوردگی سینوزیت از داروهای آنتی‌هیستامین استفاده‌کنید.
  • در هنگام عفونت دستگاه تنفس فوقانی، از ضد‌احتقان استفاده‌کنید.
  • برای افزایش رطوبت در بینی و سینوس‌ها، هوای محیط را مرطوب نگه‌دارید.
  • دود سیگار می‌تواند شما را در معرض عفونت سینوس قرار‌دهد. سیگار‌کشیدن به سدهای دفاعی طبیعی مانند بینی، دهان، گلو و سیستم تنفسی آسیب می‌رساند. ترک سیگار می‌تواند گامی مهم در پیشگیری از عفونت سینوس حاد و مزمن باشد.
  • شستشوی مرتب دست‌ها به خصوص در فصل‌های شیوع سرماخوردگی و آنفولانزا، از ورود سینوس‌ها یا باکتری‌های عامل سینوزیت از طریق دست‌های آلوده، بسیار کمک‌می‌کند.
  • اگر به چیزی حساسیت دارید که علائم سینوزیت را تشدید و تحریک‌می‌کند، باید آلرژی خود را درمان کنید. تحت کنترل نگه‌داشتن آلرژی می‌تواند از تکرار آن جلوگیری کند.
  • معمولا ابتلای کودکان به آلرژی، آنها را در معرض ابتلا به عفونت در بینی و گوش قرار می‌دهد.

اطلاعات بیشتر درباره بیماری سینوزیت

در این بخش به بررسی مهم‌ترین نکات برای فرادی که به بیماری عفونت سینوس مبتلا هستند یا افرادی که می‌خواهند درباره التهاب سینوس صورت بیشتر بدانند، می‌پردازیم.

قاتل سینوزیت چیست؟

آنتی‌بیوتیک‌ها، اسپری بینی، آنتی هیستامین و شستشوی بینی با قطره دشمن سینوزیت هستند.

آیا سینوزیت واگیردار است؟

عفونت سینوس باکتریایی، مسری نیست و به دیگران منتقل نمی‌شود، اما سینوزیت‌های ویروسی ممکن است به دیگران منتقل شوند.

بهترین درمان سینوزیت چیست و چه چیزی برای سینوزیت خوب است؟

برای تسکین درد صورت و سردرد از مسکن‌هایی مانند استامینوفن یا ایبوپروفن و برای کمک به رفع گرفتگی بینی از اسپری، ژل یا قطره‌های ضد احتقان بینی (مانند لوراتادین) استفاده کنید. مصرف استامینوفن برای بیشتر علائم آلرژیک و سرماخوردگی‌ها توصیه می‌شود.

ایا سینوزیت باعث وزوز گوش میشود؟

اگر سینوزیت خیلی شدید باشد، می‌تواند بر روی مجرای بینی و گوش داخلی فشار ایجاد کند که ممکن است اعصاب را تشدید کرده و منجر به وزوز گوش شود.

استفاده از هدبند برای سینوزیت به درمان آن کمک می کند؟

بله، استفاده از هدبند و ماساژ سینوس‌ها با کاهش فشار و کمک به تخلیه مخاط بینی و حفره‌های هوایی در صورت، به کاهش درد و احتقان سینوس کمک می‌کند. فشار و گرمای ملایم دست‌ها نیز با افزایش گردش خون در ناحیه سینوسی بسیار کمک‌کننده است.

درمان سینوزیت چقدر طول میکشه؟

بستگی به روش درمانی انتخابی شما دارد. آنتی بیوتیک‌ها درمان‌های استاندارد عفونت سینوسی باکتریایی هستند و معمولا به ۳ تا ۲۸ روز، بسته به نوع آنتی‌بیوتیک مصرفی، زمان نیاز دارند.

ایا در سینوزیت حس بویایی از بین میرود؟

بله در عفونت سینوس مزمن ممکن است با از دست دادن بویایی و بدون علائم مزمن دیگری روبه‌رو شویم. در افرادی که شروع به از دست دادن بویایی از طریق عفونت ویروسی می‌کنند، روند درمانی ممکن است نیاز به صبر و دوز دارویی بالاتری داشته باشد.

ایا سینوزیت باعث افسردگی میشود؟

رینوسینوزیت مزمن (CRS) با کاهش کیفیت زندگی همراه است و بر جنبه‌های فیزیکی و عاطفی و عملکرد روزانه فرد تأثیر می‌گذارد که می‌تواند به صورت افسردگی و اضطراب ظاهر شود. در این موارد بهتر است علاوه بر درمان آن، از مشاوره تلفنی با دکتر روانشناس که در سایت دکترتو هم برای شما فراهم شده است، استفاده کنید.

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

اکنون علائم سینوزیت را می‌شناسید. می‌دانید که علائم سینوزیت می‌تواند متنوع باشد و با بسیاری از بیماری‌های دیگر اشتباه گرفته‌شود. اما در نهایت برای تشخیص این بیماری باید به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید. برای درمان عفونت سینوس هم باید از دکتر گوش و حلق و بینی و یا دکتر عمومی کمک بگیرید. سینوس اگر درمان نشود ممکن است که عوارض بسیاری برای شما به جای بگذارد.